Vanaf 13 mei staat Stedelijk Museum Breda uitgebreid stil bij kunstenaar Ruud van Empel (Breda, 1958) met de grote overzichtstentoonstelling Arcadia. Met meer dan 130 werken is dit in Nederland de eerste expositie van deze omvang van de internationaal befaamde kunstenaar met Bredase roots. Daarmee bouwt het museum verder aan de reeks overzichtstentoonstellingen over kunstenaars van naam die een duidelijke link hebben met de stad. Teun Hocks, Sef Peeters en Pieter Laurens Mol gingen Van Empel voor.

De tentoonstelling Arcadia toont een selectie uit het complete oeuvre van Van Empel. Van zijn opleiding tot ontwerper aan de St. Joost Academie in Breda tot zijn internationale doorbraak als kunstenaar. Voor deze expositie kon het museum ook gebruik maken van zijn privéarchief.

Paradijselijk en kleurrijk

Ruud van Empel is een vernieuwende conceptuele beeldmaker. Hij creëert een eigen realiteit met beelden die zijn samengesteld uit honderden fotofragmenten. Met series waarin kinderen de hoofdrol spelen – World, Untitled en Dawn – verwerft Van Empel internationale faam. In zijn recente werk is de mens afwezig en toont Van Empel zich meer en meer een schilder. Zijn wonderlijke, hyperrealistische wereld van flora en fauna is tegelijk aantrekkelijk en angstaanjagend: een actuele interpretatie van het klassieke Arcadia.

Het werk van Ruud van Empel bevindt zich in toonaangevende collecties waaronder het Rijksmuseum en Groninger Museum, Museum Voorlinden, George Eastman House in Rochester NY, Generali Foundation in Wenen, FNAC Collection in Parijs, Sir Elton John Photography Collection in London UK en het MoPA Museum of Photographic Arts in San Diego.

Beeld: Untiteld, Ruud van Empel