Het Nederlands Fotomuseum toont vanaf 18 februari 2023 de eerste solo tentoonstelling van de jonge getalenteerde Kroatisch-Nederlandse kunstenaar Sanja Marušić (1991). Uit eigen Collectie toont het museum 13 werken uit de serie Flowers in December (2015-2016). Werk uit deze serie is ook opgenomen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Het werk van Sanja Marušić is kleurrijk, verhalend en persoonlijk en vormt tegelijkertijd een werelds universum op zich. Haar werk is geworteld in analoge en digitale fotografie, waarbij technieken uit film, schilder- en collagetechnieken worden geïntegreerd in mixed mediakunst. Door middel van fotografie creëert Marušić miniatuurvoorstellingen waarin een menselijke figuur (meestal Marušić zelf) beweegt door surrealistische landschappen. Het resultaat is vaak buitenaards en dromerig.

Als een ware escapist betreedt ze een alternatieve droomrealiteit en laat het publiek de alledaagse realiteit even vergeten. Marušić zet je aan het denken, prikkelt je fantasie en daagt je uit om een ​​verhaal te vertellen op basis van de beelden die ze presenteert.

Beeld: Flowers in December (2015-2016) © Sanja Marušić