Tentoonstellingen aanmelden

Sara Vrugt – 100.000 bomen en een bos van draad

Museum Panorama Mesdag, Den Haag

Tip van Museumtijdschrift:

Wie denkt dat dwalen door een bos alleen in de natuur kan, heeft het werk ‘100.000 bomen en een bos van draad’ van Sara Vrugt (1981) nog niet gezien. Het kunstwerk, zoals de naam suggereert, is een bos van 100 vierkante meter dat volledig bestaat uit borduursels. Net zoals in het echt kun je erdoorheen lopen en zo de ‘natuur’ ervaren. Door de spiraalvorm krijgt u het idee dat je steeds dieper in het bos verdwijnt. Dit gevoel wordt versterkt door het nauwer en donkerder wordende pad. Onderweg zijn de geborduurde details met hun kleuren en patronen zo indrukwekkend, dat je eindeloos blijft kijken.

Sara Vrugt wil met dit werk meer bewustzijn voor het klimaat creëren. Daarbovenop hoopt ze via donaties en verkoop van kleine werken genoeg geld op te halen om 100.000 bomen te planten in zowel Nederland als de tropen. Van de geborduurde blaadjes tot de vogels, meer dan 1000 mensen hebben meegeholpen met het maken van het werk. Dat versterkt de gedachte dat we alleen samen klimaatverandering aan kunnen pakken en de natuur in ere herstellen. Elke bijdrage of toevoeging, zoals ook te zien in dit werk, telt. 

Foto: Anna Janssen

Het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt is voor het eerst te zien. Een jaar lang werkte zij met meer dan 1.000 vrijwilligers aan een bos van 100 vierkante meter, ontstaan vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos wil Sara mensen deelgenoot maken van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur laten kijken: ‘Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.’

Het bos is in al haar stadia te zien: jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Het doek is opgehangen in spiraalvorm – Vrugts variant op de panoramavorm – waarin je kunt gaan dwalen. Geuren en geluiden roepen herinneringen op. Al je zintuigen gaan aan het werk. In tegenstelling tot de geschilderde illusie van Mesdags *Panorama van Scheveningen* – het schilderij dat geen schilderij mag lijken – staat bij Vrugts panorama de tactiliteit van het materiaal en het zichtbare handwerk centraal.

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal. In de zoom komen zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer. Zodra het kunstwerk in 2023 haar finale plaats bereikt in de tuin van Museum Belvédère, zal het doek vergaan en de zaden ontkiemen in een nieuw bos.

Van 6 mrt 20 21

t/m 29 aug 20 21