Opvallend in de cultuur zijn houten beelden met duidelijk uitstekende ribben, een ronde buik en hoekig gezicht. Door het uitgemergelde uiterlijk suggereerden onderzoekers dat het uitgehongerde en dorstige Paaseilanders betrof. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het voorstellingen zijn van geëerde voorouders.

In deze intieme tentoonstelling gaat het vooral om de voorwerpen uit Rapa Nui. Aan de hand daarvan kom je meer te weten over de geschiedenis en creativiteit van de mensen, de beeldencultuur, katholicisme op het eiland, toerisme en klimaatverandering. Schilderijen van Sebastián Pakarati Trengove en foto’s van Henk Kloosterhuis brengen het eiland dichterbij.

Beeld: Hoofdbeeld van deze pagina: Anakena; tussen 600 en 900 landde de Polynesische koning Hotu Matu‘a met een groep kolonisten in deze baai om er zich te vestigen. Midden op het strand staat een rij moai: Ahu Nau Nau. Jacob Roggeveen moet deze moai gezien hebben, toen hij in 1722 het eiland naderde. Foto: Henk Kloosterhuis; Paaseiland; 2019