Tentoonstellingen aanmelden

Schenking Auguste Herbin

Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Schenking Auguste Herbin

Van geel naar pasteltinten paars en groen; Le Remorqueur (De Sleepboot)  van de Franse kunstenaar Auguste Herbin (1882 -1960) is een ode aan kleur. Dit werk uit 1907 is door een particuliere verzamelaar geschonken aan Kunstmuseum Den Haag. Het verwerven van klassiek moderne kunst is voor Nederlandse musea vandaag de dag relatief zeldzaam. Vol trots laten wij dit najaar daarom zien hoe Le Remorqueur een bijzondere plek in onze collectie inneemt door het te presenteren tussen werken van Herbins tijdgenoten.

Le Remorqueur
Auguste Herbin leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het Franse modernisme in het begin van de twintigste eeuw. In het begin van zijn carrière volgde hij het pad van het (post)impressionisme, maar hij raakte vanaf 1906 geïnspireerd door het felle, ‘wilde’ kleurgebruik van het Franse fauvisme en de werken van Henri Matisse. Met heldere, contrasterende kleuren in grote kleurvlakken en een heftige lijnvoering is Le Remorqueur een mooi voorbeeld van Herbins fauvistische periode.

Beeld: Auguste Herbin, Le Remorqueur (De Sleepboot), 1908, olieverf op doek, 52,5 x 63,5 cm, Kunstmuseum Den Haag – schenking Anema-Hartkamp

Van 26 sep 20 20

t/m 25 apr 20 21