Tentoonstellingen aanmelden

Scheveningen (op z’n) hondjes

Muzee Scheveningen, Scheveningen

Door de ligging aan zee heeft Scheveningen van oudsher een sterke relatie met Engeland. Scheveningse vissers visten in Engelse wateren op haring en gingen daar regelmatig aan wal om haring af te leveren, of het schip klaar te maken voor de terugreis naar Nederland. Een tastbaar souvenir van deze nauwe relatie met Engeland zijn de zogenaamde ‘Engelse Hondjes’.

De Engelse Hondjes zijn onderdeel van een traditie in Scheveningen. Hoe leven de Hondjes voort in de huidige beleving van Scheveningers?” Dat hoopt curator Justa van den Bulk te onderzoeken voor deze tentoonstelling.

Justa vertelt: “Met dit project gaan we op zoek naar de hedendaagse verhalen achter de Hondjes van Scheveningen. De Engelse Hondjes zijn op Scheveningen omgeven door de meest prachtige verhalen. Niemand weet of deze verhalen ook op waarheid berusten. Dat willen gaan wij onderzoeken met de hulp van Scheveningers.”

Voor de tentoonstelling werkt Muzee samen met kunstenaar Eline Janssens. In het verleden heeft zij eerdere projecten omtrent Engelse Hondjes opgezet in Sneek en Veendam. Voor de tentoonstelling doet Janssens onderzoek naar de betekenis van de Hondjes specifiek voor Scheveningen. Voor de vormgeving is zij tevens co-curator waarbij ook hedendaagse interpretaties van de Hondjes naar voren komen.

Beeld: Hoerenhondjes, website Muzee Scheveningen

 

Van 11 sep 20 20

t/m 3 jan 20 21