Joke werkt hoofdzakelijk met aquarel, pastel, oliepastel en acryl, met een voorliefde voor aquarel. Maar waarom vindt Joke nu juist het schilderen met waterverf zo aantrekkelijk? Voornamelijk omdat, anders dan bijvoorbeeld bij olieverf of acryl, verf en water hun eigen weg gaan en er min of meer willekeurig “spannende” kleurnuances kunnen ontstaan. Het is een medium waarmee snel gewerkt kan worden; er is heel weinig materiaal nodig om te kunnen schilderen en daarom is het ook zo makkelijk mee te nemen.

Als het gaat om het maken van keuzen en het bepalen van onderwerpen heeft Joke Plomp een voorkeur voor het schilderen van portretten (een relatie met de psychologie?). Portretten van mensen, kinderen en groepsportretten, maar ook voor stads-en dorpsgezichten welke in zekere zin als portretten van cultuur gezien kunnen worden. Wellicht omdat ze gewoond heeft in Staphorst en haar belangstelling voor mensen en hun cultuur is Joke misschien wel de enige professionele schilderes van zo ongeveer de laatste levende klederdrachtcultuur die ons land nog heeft: Staphorst.

Omgaan met kleuren vindt Joke heel belangrijk en hiermee en door haar kleurkeuze creëert zij in haar werk een sfeer die zij in heel haar oeuvre wil laten doorklinken. Joke’s werk is dan ook altijd duidelijk herkenbaar.

www.jokeplomp.nl