De tentoonstelling richt zich op schilders die hebben geleefd en gewerkt in de Vechtstreek in de periode van ca. 1850 tot 1950 en in hun schilderkunst de Vechtstreek als onderwerp hebben gekozen.
Aan bod komen bekende namen zoals Bastert, Ligtelijn en van Leusden. Maar daarnaast tonen wij ook minder bekende kunstenaars die een brede belangstelling verdienen.
In de tentoonstelling worden ongeveer 60 kunstwerken getoond, verdeeld in verschillende thema’s, Dat zijn: het waterrijke landschap; leven met het water; kastelen en buitenplaatsen; dorpen en steden; bijzondere bewoners.
Deze tentoonstelling zal voor het overgrote deel bestaan uit schilderkunst in verschillende technieken.
In juli wordt ook het boek “Schilders van de Vechtstreek” uitgebracht, geschreven door Jaap Versteegh, beeldend kunstenaar en kunsthistoricus.
Het boek geeft een uitgebreid overzicht van deze kunstwerken en plaatst ze in een brede kunsthistorische context, waarbij allerlei wetenswaardigheden over zowel de kunstenaars als de locaties aan de orde komen. Dit boek is natuurlijk ook te koop in ons museum en vormt de basis voor de tentoonstelling