Tentoonstellingen aanmelden

Verzamelde Mazen – Collective Loopholes

Museum IJsselstein, IJsselstein

De tentoonstelling Verzamelde Mazen – Collective Loopholes onderzoekt op een zowel speelse als serieuze manier verschillende kanten van Museum IJsselstein en haar collectie van IJsselsteins erfgoed.
We kennen musea als instituten die verwerven, behouden, onderzoeken en presenteren. Ze verzamelen en verzamelen, en hun verzameling groeit en breidt zich in de loop van de tijd uit. Maar hoe komt een museum eigenlijk tot een collectie, wie onderhoudt deze collectie en wie vult deze aan? En als musea maar een fractie van hun collectie kunnen laten zien, waar wordt de rest dan bewaard? Is alles dat in een museum wordt bewaard automatisch een collectiestuk? Hoeveel plicht heeft een museum om ‘het echte’ verhaal te vertellen en wat is hierin de rol van fictie?
De deelnemende kunstenaars gaan allen op hun eigen weg op zoek naar hun ingang tot het museum. In sommige gevallen banen zij zich letterlijk een weg door de ramen van het museum, of proberen zij lacunes in de collectie op te vullen om zichzelf zo tot (tijdelijk) onderdeel van de geschiedenis van IJsselstein te maken. En als iets eenmaal onderdeel is van een museumcollectie, kun je er als museum dan nog vanaf komen? Andere kunstenaars benadrukken de verschillende tijdsstromen die in een museum samenvallen: de relatieve logheid van een instituut tegenover de relatieve vluchtigheid van een bezoek. Het kloppende, op sommige plekken wat stoffige hart van dit collectie-onderzoek bevindt zich midden in het museum, vanuit waar de verschillende kunstwerken zich uitbreiden zowel binnen als buiten het museum. Lange tijd aan het zicht onttrokken collectiestukken vinden zich terug in de tijdelijkheid van een postercampagne, en fictieve verhalen verspreiden zich al fluisterend een weg door de stad.
De tentoonstelling is een vervolg op het project Proposition 2: Making a Salad, waarbij kunstenaars met hun eigen werk reageerden op de collectiepresentatie van het museum. In Verzamelde Mazen – Collective Loopholes nemen de kunstenaars de verschillende stromen en systemen binnen het gebouw verder onder de loep. Verzamelde Mazen – Collective Loopholes is een samen-werking tussen Caz Egelie, Tim Hollander, Zwaantje Kurpershoek, Alina Lupu, Ruben Planting, Lisa Sudhibhasilp, Martha Thissen en Samantha Vlaming.

Van 5 jun 20 21

t/m 21 nov 20 21