Hoe ziet duurzaamheid binnen Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden eruit? Emanuelson onderzocht de relatie tussen mens en zijn omgeving in het licht van de klimaatverandering en de impact van het dagelijks handelen daarop. Van de afvalverwerkingsindustrie tot het creatief hergebruik van petflessen.

WAT DOEN MENSEN IN HUN DAGELIJKS LEVEN AAN DUURZAAMHEID? DEZE TENTOONSTELLING IS EEN BIJDRAGE AAN EEN DIALOOG OVER DE ESSENTIËLE DUURZAAMHEIDSVRAGEN WAAROVER WIJ ALS MENSEN NADENKEN: WAT HOUDEN WE VAST EN WAT LATEN WE LOS?

Sharelly Emanuelson

DUURZAAM/SUSTAIN/TENE

De werken in de tentoonstelling zijn gegroepeerd rond verschillende thema’s waarin steeds het menselijk handelen centraal staat. De foto’s laten zien hoe mensen verschillend omgaan met zaken als waterbeheer, erosie en het verwerken van afval. Die gevolgen zijn groot of klein, tijdelijk of permanent. Emanuelson fotografeerde Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten.

SHARELLY EMANUELSON

Beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson woont op Curaçao en werkt deels in Nederland. In haar werk brengt ze maatschappelijke onderwerpen samen. Door het maken van film, video, geluidsinstallaties en fotografie materialiseert Emanuelson haar observaties en onderzoek van dagelijkse praktijken en relaties tussen kunst, cultuur, erfgoed & koloniale overblijfselen. Ze is bekroond met de Charlotte Köhler prijs (2020), de Volkskrant Beeldende Kunst Publiekprijs (2020) en de Black Achievement Spotlight Award (2018).

Beelden: Sharelly Emanuelson, Rijksmuseum