In 2023 Museum Villa Mondriaan zijn tienjarig bestaan. Naast een Jubileumtentoonstelling staat vanaf 28 april de Sheltersuit van ontwerper Bas Timmer centraal. In de tentoonstelling Sheltersuit: design met een noodzaaktoont Villa Mondriaan een bijzondere selectie aan Sheltersuits, bedoeld om daklozen bescherming te bieden tegen extreme weersomstandigheden.

Wanneer mode-ontwerper Bas Timmer zijn eigen kledinglijn voor koud weer aan het ontwerpen is, wordt hij geconfronteerd met een moeilijke situatie. De vader van een vriend laat door onderkoeling het leven. Naar aanleiding hiervan vindt Timmer het tijd om bij te dragen aan een oplossing. Design kan niet alleen vanuit esthetische principes maar ook uit praktisch oogpunt vervaardigd worden. Het resultaat is de Sheltersuit. Binnen vijf uur is het eerste prototype ontstaan uit een oude slaapzak en tent. Dit product biedt daklozen bescherming tegen onderkoeling. Het dient als een tijdelijke oplossing, die in geen geval vervanging kan bieden voor een huis.

In 2015 wordt Stichting Sheltersuit opgericht. Met deze Stichting wil Timmer door de productie en verspreiding van Sheltersuits daklozen voorzien van warmte, bescherming en waardigheid. Het product bestaat uit een wind- en waterdicht jack waaraan een slaapzak bevestigd kan worden. Hiermee is het een jas, slaapzak en plunjezak in één. Daarnaast is de Sheltersuit uitgerust met een grote capuchon en een geïntegreerde sjaal tegen de kou. De onderkant is zelfs gemakkelijk open te maken om te kunnen blijven bewegen. Door het gebruik van geupcyclede materialen is elke Sheltersuit uniek en duurzaam. Naast de Sheltersuit, is er inmiddels ook een variant voor warmer klimaten op de markt, de Shelterbag.

Beeld: Bas Timmer, Sheltersuits