Het publiek krijgt een selectie meesterwerken te zien uit drie toonaangevende shin hanga collecties, nl. twee Nederlandse privécollecties en de collectie van Watanabe Shōzaburō, de uitgever die de sleutelfiguur was van de shin hanga beweging. Zijn kleinzoon
leent voor deze tentoonstelling prenten uit die nooit eerder buiten Japan te zien waren. Deze bruiklenen worden aangevuld met shin hanga prenten uit het rijke bezit van het Museum Kunst & Geschiedenis.
Een Japanse prent is een houtsnede. Ze wordt met andere woorden gerealiseerd met behulp van houtdruk (xylografie), vertrekkend van een tekening door een kunstenaar.
Een prent was in oorsprong een commercieel product.
Door de druktechniek konden van een ontwerp grote oplages worden gerealiseerd. Een traditionele Japanse prent is bovendien het resultaat van een intense samenwerking onder leiding van een uitgever, die het werk co.rdineert van de kunstenaar, de kopiist,
de bloksnijder en de drukker.
De traditionele prentkunst in Japan floreerde in de 18de en de 19de eeuw met grote namen die ook in het Westen bekendheid kregen, zoals Utamaro, Hokusai en Hiroshige.