In Museum De Lakenhal, Japanmuseum SieboldHuis en Museum de Schat van Simpelveld zijn deze zomer wandkleden en prints van kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko te zien. In hun serie Siebold’s Dreams zie je fantasieën gebaseerd op het leven de collectie van de Duitse arts Siebold.

De kunstenaars Marta Volkova en Slava Shevelenko werden geboren in Sint-Petersburg in Rusland. In de jaren tachtig waren zij actief in de undergroundscene van Sint-Petersburg, waar zij ervoeren dat in vrijheid hun kunstenaarschap beoefenen onmogelijk was. In 1991 vertrokken zij daarom naar Nederland, waar ze hun leven en carrière opnieuw hebben opgebouwd. Zij raakten in 2021, toen zij deelnamen aan de expositie Kunst in het Singelpark in Leiden, gefascineerd door Siebolds biografie en collecties. Zij zagen een gelijkenis met hun eigen ervaringen: net als hij begonnen zij een nieuw leven in een ander land, waar zij zich verdiepten in de plaatselijke cultuur. Een grote constante in het oeuvre van Marta en Slava is het begrip mentale vrijheid, waarin alles mogelijk en denkbaar is.

Marta en Slava vertaalden hun fascinatie voor Siebolds leven en collectie in verhalende kunstwerken, waarin feit en fictie door elkaar lopen. In een serie wandtapijten en prints creëerden zij droombeelden die aan Siebolds brein ontsproten hadden kunnen zijn. Net in andere installaties van het kunstenaarsechtpaar lopen in dit werk collectieve en persoonlijke geschiedenis door elkaar. Deze werken worden gecombineerd met teksten van schrijver Marente de Moor, zogenaamde droomduidingen, die een verdiepende laag aanbrengen.

Het project Siebold’s Dreams wordt op drie locaties in Nederland gepresenteerd. Museum de Schat van Simpelveld, Museum De Lakenhal en Japanmuseum SieboldHuis tonen alle drie verschillende wandkleden en prints die tot dit project behoren. Op die manier kun je op meerdere plekken in het land kennismaken met dit fantasierijke kunstproject. De presentatie in Museum De Lakenhal is te zien tot en met 24 september 2023.