Het ABC Architectuurcentrum organiseert al meer dan dertig jaar zogenoemde Wijk te Kijk tentoonstellingen. Op deze exposities worden verleden, heden en toekomst van een wijk in Haarlem of in de regio onder de loep genomen. Dit jaar is gekozen voor de wijk Sinnevelt in Haarlem Noord. Deze wijk is een toonbeeld van de wederopbouw, niet alleen door de vele woningen die er werden gebouwd maar vooral ook door de stedenbouwkundige opzet met rustige, rondlopende woonstraten, groene pleinen en veel speelgelegenheid.

Sinnevelt is met zo’n 1.300 woningen niet een grote wijk. Als je een willekeurige Haarlemmer vraagt of hij of zij de wijk Sinnevelt kent, zul je vaak een ontkennend antwoord krijgen. Maar veel Haarlemmers kennen natuurlijk wel de Bison Bowling, het oude voetbalstadion van HFC Haarlem, het zwembad De Planeet of een van de vele scholen in Sinnevelt (Marnix, Schoter, Daaf Geluk). Ook twee grote verzorgingshuizen, Nieuw Delftweide en Schoterhof, zijn buiten de wijk wel bekend. Al deze grote, stedelijke voorzieningen liggen in de wijk Sinnevelt.

De gemeente Haarlem heeft met het opstellen van de ontwikkelvisie voor de Orionzone aangegeven hoe deze wijk zich in de toekomst kan ontwikkelen. In de expositie worden niet alleen de toekomstplannen van de gemeente getoond, maar ook de ideeën en wensen van belanghebbenden en bewoners. Na zeventig jaar staan belangrijke nieuwe ontwikkelingen op stapel voor Sinnevelt: een wederopbouwwijk met toekomst.

‘Sinnevelt – Wederopbouw met toekomst’ is in het ABC te zien van 24 maart tot en met begin september. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie (prijs 9,50) en wordt een bijprogramma georganiseerd bestaande uit lezingen en excursies.

Beeld: affiche