Vanaf zaterdag 1 juli is de tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het Verleden’ te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De expositie biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van maker en gastcurator Winston Brandon. Zijn tot slaaf gemaakte voorouder werd van Ghana naar Suriname overgebracht. Geïnteresseerden kunnen op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken óf zich inschrijven voor een rondleiding op zaterdag 1 juli.
Dit jaar is het precies 150 jaar gelden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk om het koloniaal verleden zichtbaar en bespreekbaar te maken om zo racisme en vooroordelen te bestrijden.
Ter gelegenheid van de viering en herdenking van Keti Koti is er een expositie ingericht over het koloniale verleden van Nederland, met in het bijzonder de trans-Atlantische slavenhandel. De tentoonstelling neemt bezoekers mee op een reis langs diverse thema’s over de achtergrond en het verloop van de slavenhandel. Naast bekende feiten en gebeurtenissen komt informatie aan het licht die niet vaak wordt gedeeld over de slavernij.
4 getalenteerde kunstenaars – Larissa Neslo, Elvis Chen, Quentley Barbara en Laurence Focke – maakten unieke beeldende kunstwerken voor deze tentoonstelling. Met hun werken reflecteren de kunstenaars op het slavernijverleden en gaan ze de dialoog aan met de bezoekers.
Beeld: persbericht