Met trots presenteert Foam de eerste solotentoonstelling van de internationaal erkende modefotograaf Carlijn Jacobs. Dit Nederlandse toptalent werkt met de meest toonaangevende merken en beroemdheden van dit moment, maar weet haar beelden eigenzinnig en vervreemdend te houden. Als recent hoogtepunt fotografeerde ze de albumhoes van Beyoncé’s Renaissance.

Carlijn Jacobs heeft een fascinatie voor transformatie en escapisme. Fenomenen als de Japanse geisha en de eeuwenoude traditie van het Venetiaanse carnaval brengt ze in verband met de hedendaagse beauty en fashion scene. In een tijd waarin we onze online identiteit compleet naar onze hand kunnen zetten, maar tegelijkertijd weinig grip lijken te hebben op wat echt is, vormt de fotografie van Carlijn Jacobs zowel een uitvlucht van, alsook een weerspiegeling op de onnavolgbare werkelijkheid waarin we leven.

Jacobs: “Ik ben gefascineerd door het idee van het masker. Je verschuilt je achter iets en kan iemand anders zijn. De hele modewereld is eigenlijk een vorm van escapisme: je creëert een nieuw persona. Het veranderen van uiterlijk en het bestaande combineren met iets onbestaand is iets wat in mijn eigen werk een grote rol speelt. Het ‘beautifyen’ van de realiteit, en daarmee het vormgeven van een wereld die nog niet bestaat.” De tentoonstelling zal bestaan uit een combinatie van werk dat Jacobs maakte in opdracht van verschillende modemerken en eigen werk dat in deze tentoonstelling in première gaat. Ook experimenteert ze momenteel met Artificial Intelligence, waarmee de fantasie van Jacobs tot een hoogtepunt komt: niets is nog onmogelijk. De beelden die ze via AI weet te scheppen zijn als film stills van een vreemd aantrekkelijke nachtmerrie. Sleeping Beauty is dan ook als een uitnodiging tot een sprookje in het onderbewuste, waarin alles mogelijk is. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling nodigt Carlijn Jacobs bovendien de Nederlandse kunstenaar en ontwerper Sabine Marcelis uit om te reageren op haar werk door met haar designs de tentoonstellingsruimte te verrijken, waardoor Jacobs en Marcelis gezamenlijk hun ultieme droomwereld verwezenlijken.

© Carlijn Jacobs.