Tentoonstellingen aanmelden

Slow Fashion

Huis Van Gijn, Dordrecht

Voor het eerst in vijftig jaar tonen het Dordrechts Museum en Huis Van Gijn hun uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een exclusieve 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat praktisch alle silhouetten van 150 jaar mode zien van de 17de eeuw tot ca. 1930.

De tweeledige tentoonstelling Slow Fashion toont hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen.

Historische mode
Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn. In Huis Van Gijn wordt de kleding getoond in de historische context van de elite rond 1900 en in het Dordrechts Museum wordt de mode getoond in de context van schilderijen, prenten, foto’s en kunstnijverheid. Bovendien wordt de verbinding naar het nu gelegd door een Repair Atelier en stukken van hedendaagse ontwerpers.

Van fast fashion naar slow fashion
Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd de kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. De twee delen van de tentoonstelling laten zien hoe het fenomeen slow fashion destijds werd omarmd. En daar kunnen we tegenwoordig van leren. Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is? Net als vroeger.

Van 8 dec 20 19

t/m 12 apr 20 20