Tentoonstellingen aanmelden

Small World Real World

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Ter gelegenheid van 125 jaar Stedelijk is de tentoonstelling Small World Real World te zien. Met deze presentatie, die voor een belangrijk deel uit de collectie is samengesteld, geeft directeur Rein Wolfs aan hoe hij in de toekomst met de collectie van het Stedelijk denkt om te gaan.

De pandemie maakt duidelijk dat de wereld kleiner is geworden dan we dachten. Globalisering leidde tot een ongeremde grensoverschrijding. De werkelijkheid is globaal geworden en de alledaagse omgeving, de wereld om ons heen, werd geleidelijk virtueler en minder tastbaar.

Als internationaal museum is het Stedelijk een global player op het gebied van hedendaagse en moderne kunst en vormgeving. Maar hoe werelds ook, de collectie is in grote lijnen een verzameling van kunstwerken van Europese en Noord-Amerikaanse, witte, mannelijke makers. Het overgrote deel van de wereld is niet vertegenwoordigd.

Beeld: El Anastui, In the World But Don’t Know the World, 2009. Sigg Collection (achter) en Klara Lidén, Disco (links) en Joke (rechts), 2020. Met dank aan Sadie Coles HQ, Londen. Foto Peter Tijhuis

Van 5 dec 20 20

t/m 25 apr 20 21