Van 18 juni t/m 25 september 2022 organiseert RMT voor de tweede keer een grote tentoonstelling in samenwerking met het jaarlijkse kunst- en technologiefestival GOGBOT. GOGBOT heeft in de afgelopen jaren al verschillende thema’s gehad gebaseerd op invloedrijke narratieven rondom technologie, maatschappij en cultuur. Dit jaar draait het om onze kijk op de toekomst. In het bijzonder de waarde en betekenis van toekomstvoorspellingen en, daarmee samenhangend, toekomstproductie.

In deze hectische tijden worden we overspoeld met toekomstscenario’s, waarvan sommige extreem positief zijn en andere juist heel somber. Met de tentoonstelling SO FUTURE zien we dat aan, maar willen we ons niet laten vangen door doemdenken of simplistische utopische dromen. Toekomstbeelden vormen de basis van ons handelen. Hoe we deze beelden vormgeven is daarom van het hoogste belang. Het gaat uiteindelijk niet om welke toekomst we kunnen verwachten, maar om wat voor toekomst we willen.

Beeld: Jonas Staal en Jan Fermon, Collectivize Facebook: A Pre-Trial, 2021, Theater Rotterdam, geproduceerd door HAU Hebbel am Ufer, Berlin. Foto: Ruben Hamelink