Het was de Winterreise, de befaamde liedcyclus van Franz Schubert, die beeldhouwer Thijs Kwakernaak aanzette tot het maken van houten beelden, voor elk van de liederen minstens één. De 24 beelden, met een belangrijke rol voor handen, zijn van zondag 12 juni 2022 tot en met zondag 29 januari 2023 te zien in Beeldengalerij Het Depot in Wageningen. 


Over het werk van Thijs Kwakernaak
Het werk aan zijn eigen Winterreise nam 5 jaar in beslag en bleek een louterende en emotionele reis. Thijs ervaart de liederen in de Winterreise als het kijken in een spiegel. Zoals een beeldhouwer zichzelf tegemoet treedt in zijn eigen beelden zo hadden de toonzettingen van de 24 gedichten van Wilhelm Müller een grote impact op zijn werk.

Handen
De constante in het werk van Thijs Kwakernaak is het werken in hout en het maken van figuratieve beelden waarin de mens centraal staat. In veel werk spelen handen daarbij een rol. Kwakernaak: “Handen zijn het tactiele zintuig. Ik raak graag hout aan. Handen staan ook voor het doen: je ogen zien iets dat je handen vervolgens kunnen maken.”