Het Tropenmuseum geeft vanaf 21 april met de tentoonstelling Someone is getting rich een podium aan 17 kunstenaars, die niet terugschrikken voor deze financiële geschiedenis én de erfenissen daarvan. Door middel van fotografie, video, performance, sculpturen, tekeningen en tapijtwerk – samengesteld door gastconservator Carrie Pilto – geven zij hun kritische visie. Soms scherp en confronterend, andere keren indirect of speels.

Van Hew Locke met Song of the South-serie, die tekeningen maakt van historische en moderne zwarte figuren op staatsobligaties van de Confederate States of America, tot Pascale Monnin met een nieuw werk uit haar serie La Dette, dat aandacht vraagt voor het feit dat Haïtianen Franse kolonisten moesten betalen voor hun onafhankelijkheid – een schuld die ze doorgaven aan latere generaties.

Amsterdam is bij uitstek een geschikte locatie voor deze tentoonstelling. Veel financiële innovaties ontstonden in deze stad, die in de 17de, 18de en 19de eeuw een grootmacht was op dit gebied. Uitvindingen als aandelen en beleggingsfondsen vormen nog steeds de basis van de wereldeconomie. Wat was én is hun invloed op mens en natuur?

Kunstenaar Zachary Formwalt: “The stock market and the slave markets were part of a single system.”

Beeld: Claire Fontaine, Untitled (Someone is getting rich), 2012. Courtesy of the artist and Galerie Neu, Berlin