Vanaf 24 september 2023 is de tentoonstelling Spacefarming: het voedsel van morgen te zien. Deze tweede expo over de toekomst in het Evoluon, gemaakt door Next Nature, staat in het teken van een voedselrevolutie. Spacefarming onderzoekt daarbij ook de mogelijkheid om voedsel te verbouwen in de ruimte en wat we daar vandaag kunnen leren voor op de aarde. In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van ruimtelijke domes (koepels) zijn een aantal van deze vaak verrassende ideeën en innovaties van wetenschappers, voedseltechnologen, boeren, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerpers en kunstenaars te zien. De bezoeker wordt meegenomen in alternatieve werelden met onverwachte invalshoeken en kansen voor ons voedsel. Zo is Margaret , de roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys te zien en worden aardappelen geteeld op een nagemaakte Marsbodem door ruimtebioloog Wieger Wamelink (Universiteit Wageningen). Met de kunstinstallatie Cellular Alchemy zet de bekende food futurist Chloé Rutzerveld de voedselbeleving van de mens volledig op zijn kop.Koert van Mensvoort directeur van in Next Nature: “We staan aan de beginfase van een nieuwe voedselrevolutie. De ideeën die we hier laten zien zijn maar een topje van de innovatieberg. Het geeft mij vertrouwen dat de wereld in 2050 in staat is om 10 miljard mensen te kunnen voeden.FUTURE FOOD OP AARDEMet het voedsel van de toekomst is de mens in 2050 in staat om meer dan 10 miljard mensen te voeden met zo min mogelijk schade aan onze planeet. Dat lukt als we nu op een originele en efficiënte manier naar ons voedsel en de productie daarvan kijken.

De roestvrijstalen koe, Margaret van Those Vegan Cowboys, is een goed voorbeeld van diervrij produceren. Deze koe maakt grasgevoerde melkproducten, gemaakt door microben in plaats van koeien. Zo kan de mens wel zijn kaas, melk, yoghurt en talloze andere zuivelproducten blijven eten zonder dat koeien daarvoor worden ingezet. De productieschaal kan vele malen groter worden met veel minder impact op de natuur.

Beeld: Photo credit: Those Vegan Cowboys