Specific Objects presenteert prenten en een beeldobject van Donald Judd  (1928-1994) uit de jaren 80 en 90 samen met werk door drie Nederlandse makers: Maria van Kesteren (1933-2020), Pieter Geraedts (*1940) en Geert Lap (1951-2017).

Van Kesteren (in hout), Geraedts en Lap (keramiek) gaan de grenzen van de toegepaste kunst voorbij.. Alle drie kunstenaars zijn op zoek naar de perfecte vorm en laten daarbij alle restricties van functionaliteit varen.  Door de reductie op monochromie en simpele geometrische vormen als bollen, ovalen, kubussen, kegels of piramides ontstaan er reeksen gerelateerde objecten die door minimale variaties gekenmerkt zijn. De strenge en elegante ruimtelijke werking lijkt niet toevallig op de minimalistische prenten door Donald Judd, een prominente vertegenwoordiger van de Minimal Art.  Van Kesteren, Geraedts en Lap weten de idealen van Minimal Art te vertalen naar de media van toegepaste kunst.

Tot de dag van vandaag werkt de minimalistische esthetiek door in hedendaagse design stijlen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Bijschrift: Maria van Kesteren (1933-2020), vorm, 2009,  beschilderd, gedraaid hout, Kunstmuseum Den Haag – schenking Altena Boswinkel Collectie