Tentoonstellingen aanmelden

Spirit of Kindergarten

Buitenplaats Kasteel Wijlre, Wijlre

Buitenplaats Kasteel Wijlre organiseert in 2021 de internationale groepstentoonstelling Spirit of Kindergarten over de relatie tussen het gedachtegoed van de Duitse opvoedkundige Friedrich Fröbel (1782-1852) en moderne en hedendaagse kunst en architectuur. De tentoonstelling toont werk van acht beeldend kunstenaars vervlochten met bruiklenen uit de collecties van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck, Bonnefanten, Museum Insel Hombroich, Het Nieuwe Instituut en het Nationaal Onderwijsmuseum.
Kindergarten is een avantgardistische leermethode, ontwikkeld door de Duitse opvoedkundige Friedrich Wilhelm Fröbel (1782-1852). Hij richtte rond 1840 een Kindergarten op; een tuin die de ideale omgeving was voor het kinderspel. De leermiddelen van Fröbel, waarvan een aantal als vertrekpunt in de tentoonstelling wordt opgenomen, werden gekenmerkt door het gebruik van vormen en kleuren waaruit de natuur is opgebouwd. Fröbels gedachtegoed en beeld- en vormtaal is sindsdien van grote invloed geweest op kunstenaars, ontwerpers en architecten. Sporen van speelobjecten als blokken, naaikaarten en mozaïektegels zijn onder meer terug te vinden in kunsthistorische stromingen als het Futurisme, Bauhaus en het Minimalisme.

Beeld: Children’s garden, unidentified kindergarten, Los Angeles, c. 1900, bron: Inventing Kindergarten, Norman Brosterman

Van 5 jun 20 21

t/m 9 jan 20 22