Niels van de Veen brengt aquarellen tot leven in een fascinerende animatiefilm

Het Voerman Stadsmuseum Hattem presenteert met trots de expositie rond het bijzondere werk van de Hattemse kunstenaar Niels van der Veen. Van der Veen is nog niet lang geleden afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voor zijn afstudeeropdracht heeft de jonge Hattemer een zeer bijzonder kunstwerk gemaakt.

Door een combinatie te maken van aquarel schilderingen, 3D animatie technieken en tegelijk een persoonlijk verhaal te vertellen wist hij de fascinerende korte film ‘Sporen van de oorlog’ te creëren. Vanaf november te zien in ons museum. ‘Sporen van de oorlog’ laat zich bekijken als een animatiefilm, maar de presentatie bereikt daarbij een bijzonder niveau.

Het verhaal ontvouwt zich aan de kijker als een aquarel-schilderij dat tot leven komt. Er komt volop beweging, figuren lopen, voertuigen bewegen en ook de achtergrond verandert mee met het verhaal dat wordt verteld. Het verhaal dat hier wordt verteld heeft een sterk persoonlijk karakter. De toeschouwer maakt een tijdreis tussen de Tweede Wereldoorlog en het heden. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de overgroot opa van Niels en voor een interpretatie van hemzelf. Tijdens een fietstocht ziet hij, decennia later, nog altijd de zichtbare en minder zichtbare effecten van de oorlog.

Het verhaal in geïnspireerd door dagboekaantekeningen uit de oorlog en speelt zich af in de omgeving van Hattem. Het is een schouwspel dat de kijker op het puntje van de stoel doet zitten. Het afstudeerproject heeft al de nodige aandacht getrokken en is dit jaar zelfs geselecteerd voor het Nederlands Film Festival.

Bij het Voerman Stadsmuseum Hattem is deze productie evenmin aan de aandacht ontsnapt. Het museum heeft Niels van der Veen zelfs uitgenodigd om ‘Sporen van de oorlog’ te exposeren in de zogeheten kleine expositieruimte naast de Voerman junior-zaal. De video wordt in deze ruimte geprojecteerd op een muur met behulp van een beamer. Daarnaast worden de aquarellen getoond die hij zelf voor de verschillende scenes heeft gemaakt. Verder volgt er enige uitleg over hoe een en ander tot stand is gekomen.

De expositie ‘Sporen van de oorlog’ is vanaf november 2023 te zien en blijft in ons museum tot eind januari 2024. Het bekijken van dit unieke beeldmateriaal is een echte aanrader.

Beeld: Niels van de Veen, Fietser