Tentoonstellingen aanmelden

Spraakmakers – De collectie Van Loon bekeken

Museum Van Loon, Amsterdam

Kunst is voor iedereen relevant, maar wat maakt het relevant, waarom en voor wie? Dit najaar licht Museum Van Loon 6 kunstwerken uit de vaste collectie uit in een nieuwe presentatie. Bij elk kunstwerk komen verschillende stemmen aan het woord; van kunstliefhebbers, tot professionals en kunstenaars zelf. Samen bieden zij een nieuw licht op deze 6 kunstwerken.

Spraakmakers: De collectie Van Loon bekeken komt tot stand met steun van Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation vanuit het initiatief De Kracht van onze Nederlandse collecties. De tentoonstelling is verlengd tot en met 31 december 2020!

Wie kijkt?
Wat je ziet als je naar kunst kijkt verschilt van persoon tot persoon. Misschien doet een kunstwerk aan iets van vroeger denken, ontroert het of gaan er juist allerlei alarmbellen af. Ieder mens kijkt vanuit zijn eigen achtergrond en ervaring en dit wordt allemaal meegenomen als je kijkt naar kunst. De betekenis en relevantie van het kunstwerk hangt dus mede af van wie er naar kijkt, en dat maakt het interessant en verschillend.

In Spraakmakers in Museum Van Loon ligt dit najaar de focus op 6 verschillende kunstwerken, bestaande uit interieur items, schilderijen en objecten. Bij elk van de 6 kunstwerken geven 3 verschillende mensen, onder wie Jennifer Tosch, Jody & Ananda van Reliving en Rosita Steenbeek, hun perspectief op de kunstwerken. Deze spraakmakers bieden zo elk een eigen invalshoek. Wat doet het werk met ze? Waar doet het ze aan denken? Inspireert het? Prikkelt het? Wat willen zij over het werk kwijt? Deze perspectieven voegen een nieuwe laag toe en laten de bezoekers van de presentatie vanuit de verschillende stemmen kennis maken met de kunstwerken. Nieuwe lagen en betekenissen bieden zich aan. Bezoekers worden ook uitgenodigd om hun eigen verhaal en perspectief achter te laten in het museum.

Verhalen toevoegen
De presentatie is tevens een manier om meerdere verhalen toe te voegen aan de collectie van Museum Van Loon en de aftrap van een grotere en uitgebreidere tentoonstelling welke volgend jaar april van start zal gaan. Hierin worden Amsterdammers uitgenodigd om nieuw licht te werpen op de museumcollectie en perspectieven toe te voegen.

Van 2 okt 20 20

t/m 31 dec 20 20