Op 30 september opent een nieuwe tentoonstelling in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden: Spreeuwendans / Protterdûns door fotograaf Erik Hijweege. In deze expositie zijn foto’s te zien van zwermen spreeuwen boven het Friese landschap. Spreeuwenzwermen zijn dynamische kunstwerken die voortdurend andere vormen aannemen: een walvis verandert in een eend, de eend verandert in een zeehond. Tegelijkertijd is elke individuele spreeuw op de foto’s haarscherp in beeld gebracht. Met verschillende spreeuwen uit de museumcollectie en activiteiten voor  kinderen wordt ook de biologie achter het bijzondere zwermgedrag van spreeuwen uitgelegd.

Dreigende luchten
Erik Hijweege jaagt graag achter stormen aan. In de Verenigde Staten reisde hij jaren rond als tornadojager en maakte indrukwekkende foto’s van de onheilspellende luchten en het natuurgeweld waar deze een voorbode van zijn. In coronatijd, toen reizen niet mogelijk was, raakte hij geïntrigeerd door andere dreigende luchten, namelijk die van spreeuwenwolken en -zwermen.

Natuurlijk spektakel
In 2020 trok Hijweege door het Friese winterlandschap om daar de spreeuwendans vast te leggen. Het is bekend dat de spreeuwen zich hier in grote groepen van tienduizenden of soms wel honderdduizenden vogels verzamelen. Hun avondvluchten zijn een fascinerend schouwspel. De zwermen waaieren uiteen, verdichten zich dan weer en zwieren door het luchtruim als een penseel over een doek. Hijweege beschrijft de vliegshow zelf als een ‘poëtische choreografie’.

Activiteiten
Er zijn in het Natuurmuseum niet alleen foto’s van spreeuwenzwermen te zien. Zo zijn verschillende spreeuwen uit de museumcollectie te bewonderen, zoals een bijzondere prachtspreeuw en een albino. Ook blijkt een gewone spreeuw meer kleuren te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Bezoekers kunnen ervaren hoe goed spreeuwen andere geluiden kunnen nadoen en hoe het is om zeven soortgenoten in de gaten te houden.

Beeld: Bassa, Erik Hijweege