Tentoonstellingen aanmelden

Stap in de wereld van De Bosatlas

Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht

Generaties Nederlandse kinderen zijn opgegroeid met de Bosatlas. De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe werden kaarten gemaakt en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven?
Het aardrijkskundeonderwijs heeft sinds 1877 vele ontwikkelingen doorgemaakt: van pure topografie, via thematische kaarten naar de volledig gedigitaliseerde Bosatlas. Door mee te ontwikkelen vormt de Bosatlas een stevig fundament in het moderne aardrijkskunde-onderwijs.
De tentoonstelling toont hoe de ontwikkeling van de Bosatlas en het aardrijkskundeonderwijs hand in hand gaan: het aardrijkskundeonderwijs kan niet zonder atlas en omgekeerd: een schoolatlas krijgt pas betekenis in de context van een aardrijkskundeles.
Atlas en lesmethode zijn innig met elkaar verbonden. Wandel door de tentoonstelling en zie hoe vanaf het eerste begin in leerboeken wordt verwezen naar de atlas. Vanaf de jaren zeventig neemt dit een grote vlucht: vanuit werkboeken wordt steeds vaker naar de atlas verwezen.
Speciaal voor deze tentoonstelling is een bijzondere ‘Boswandeling’ ontwikkeld die u langs de mooiste objecten uit de tentoonstelling voert. Daarnaast is er speciaal voor deze tentoonstelling materiaal ontwikkeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dat maakt ‘Stap in de wereld van De Bosatlas’ ook uitermate geschikt voor een familie-uitje.
Deze tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met GRID Groningen en Noordhoff. De tentoonstelling ‘Stap in de wereld van De Bosatlas’ is te zien tot 3 januari 2021.
Met dank aan: GRID, Noordhoff, KNAG, Prins Bernhard Cultuurfonds, JBS&HSK, Zabawas, J.E. Jurriaanse Stichting en Forbo Floorings.

Van 16 nov 20 19

t/m 28 feb 20 21