Tijdens de State of Fashion Biënnale | Ties that bind is in Museum Arnhem de installatie Kleidungsaffe (vertaling: kledingaap) van de Indonesische kunstenaar Melati Suryodarmo te zien.

Suryodarmo’s werk gaat over de overdaad aan consumptie en het verlangen om ergens bij te horen. In deze kleurrijke boom hangen honderden kledingstukken, allemaal gedoneerd door inwoners van Arnhem.

Performances
Tijdens de State of Fashion Biënnale, die loopt van 17 mei tot en met 30 juni, zullen er ook performances plaatsvinden in het kunstwerk Kleidungsaffe. Tijdens deze performances zit iemand urenlang op een lage tak en omhelst de stam. Diegene verbeeldt de sociale en economische ladder, die veel migranten ervaren om zich in de samenleving thuis te voelen.

Over State of Fashion
State of Fashion | Ties that bind brengt mode, textiel en hedendaagse kunst uit het mondiale Zuiden in beeld. Deze editie van de biënnale vindt plaats over de hele wereld; een deel is in thuislocatie Arnhem te zien, terwijl andere delen van het project van start gingen in zustersteden Nairobi, Bengaluru en São Paulo. Ties that bind onderzoekt de complexiteit van tradities en de politieke betekenis van kleding.

Beeld: Melati Suryodarmo, Kleidungsaffe, 2006.

Melati Suryodarmo, Kleidungsaffe, 2006.