Fotograaf Steef Zoetmulder (1911-2004) is een sleutelfiguur uit de naoorlogse Nederlandse kunstfotografie en staat bekend om zijn creatieve verbeelding van de alledaagse realiteit. Bijzondere structuren en patronen, benadrukt door onverwachte invalshoeken, belichting en uitsneden, zijn kenmerkend voor zijn werk. Vanaf zaterdag 2 september presenteert Kunsthal Rotterdam een tentoonstelling samengesteld uit de Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden. Iconische Rotterdamse gebouwen, stillevens, portretten en abstracte composities: ruim vijftig vintage prints, door Zoetmulder zelf vervaardigde afdrukken uit de tijd dat de foto-opnames tot stand kwamen, tonen de artistieke kwaliteit van zijn werk.

Steef Zoetmulder groeit op tijdens het Interbellum waarin hij – geïnspireerd door fotografen zoals Piet Zwart, Gerrit Kiljan en Jan Kamman – de grondbeginselen van de Nieuwe Fotografie onderschrijft. Een stroming die zich richt op de realistische weergave van het onderwerp. Later ontwikkelt Zoetmulder een eigen beeldtaal die verwant is met de Subjectieve fotografie, waarin de vorm belangrijker wordt geacht dan het documenteren van het onderwerp. Zoetmulder experimenteert in zijn steeds abstracter wordende werk met verschillende beelduitsnedes, belichtingstechnieken, perspectieven en composities.

VEELZIJDIG OEUVRE

Na de Tweede Wereldoorlog richt Zoetmulder zich op publiciteits- en reclamefotografie, en ook mode, industrie en handel zijn onderwerpen die veelvuldig een rol spelen voor zijn lens. Speciaal voor de tentoonstelling selecteert Maartje van den Heuvel – conservator fotografie bij de Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden, ruim vijftig originele afdrukken. Aan de hand van verschillende thema’s maakt het publiek kennis met het veelzijdige oeuvre van Zoetmulder.

SAMENWERKING

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Universitaire Bibliotheken Leiden (UB Leiden). UB Leiden heeft onlangs de kerncollectie van Steef Zoetmulder aangekocht, met behulp van de steun van Vereniging Rembrandt (met een schenking van het The School of Life), het Mondriaan Fonds en de vrienden van UB Leiden.

Beeld: Zonder titel (Rotterdam, Zadkine), Steef Zoetmulder 1955. Collectie Universitaire Bibliotheken Leiden