STILTE VOOR DE STORM is de vierde en laatste tentoonstelling van het BENEDENWERELD-jaarprogramma. De acht kunstenaars in deze groepstentoonstelling geven inzicht in de behoefte aan conservatie en beschutting wanneer leefomgevingen steeds grilliger en onvoorspelbaarder worden. Hoe kan de mensheid wetenschap, technologie, creativiteit en vindingrijkheid inzetten om ecologische afbraak te weerstaan? En, hoe kunnen artistieke en designpraktijken leefwijzen voorstellen in het Antropoceen, die rekening houden met alle levende organismen op Aarde?

Nadat de zadenbanken van Afghanistan, Syrië, Irak en de Fillipijnen door oorlogen, overstromingen en branden verloren waren geraakt werd in 2006 de wereldzadenbank op Spitsbergen aangelegd, een afgelegen Noorse archipel van gletsjers en bevroren toendra’s. Deze zadenbank, the Svalbard Global Seed Vault (SGSV) in het Engels, bevindt zich diep in een zandstenen berg en herbergt de grootste verscheidenheid aan plantenzaden ter wereld. De SGSV, opslagbunkers voor nucleair afval en andere facetten van de zogenaamde ondergrondse kluizencultuur zijn exemplarisch voor de manier waarop mensen bescherming zoeken wanneer milieuproblemen steeds meer rampzalige gebeurtenissen veroorzaken.

In dit huidige moment van grote veranderingen moeten we ons heroriënteren, en blijven speculeren over nieuwe manieren van leven en samenkomen. Welke rol kunnen kunst en wetenschap hierin spelen? Geleid door de speculatieve talen van de kunstwerken biedt het laatste hoofdstuk van BENEDENWERELD inzichten om tot een verbeelding te komen die beter is toeberust op huidige en toekomstige planetaire transformaties.

Beeld: persbericht Stilte voor de storm, Radius