Horloges, sieraden, familiefoto’s, intieme kleine spullen: het zijn de (vaak laatste) bezittingen van concentratiekampgevangenen die bij hun arrestatie door de nazi’s werden afgenomen. Arolsen Archives bewaart zo’n 2.500 van die ‘effekten’ en gaat op zoek naar de rechtmatige eigenaars. Zij reizen rond met de expo #StolenMemory en strijken nu neer aan het MAS.

De #Stolen Memory-container vertelt het aangrijpende verhaal van tien gedeporteerde gevangenen, hun afgenomen bezittingen en de onafgebroken zoektocht naar hun families. Een aantal van hun laatste bezittingen wordt nog steeds in de Arolsen Archives bewaard. Na een tour door verschillende Europese landen zoals Duitsland en Polen, heeft de expo zijn laatste stop aan het MAS. De tour is één van de manieren waarop Arolsen Archives blijvend op zoek gaat naar de eigenaars van die waardevolle persoonlijke stukken.

Sinds de start van #StolenMemory zijn er al zo’n 600 items teruggekeerd naar families over heel Europa, ook in België. Voor ons land blijven er nog een handvol ‘cold cases’ over in de collectie ‘persoonlijke effecten’. Toch gaat de speurtocht onverminderd voort.

Beeld: MAS Museum aan de Stroom