Vanaf 11 november is in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de tentoonstelling ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ te zien. In deze tentoonstelling staat drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie centraal. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf vrijdag 11 november tot en met vrijdag 3 februari.

 De titel ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘De veelheid aan jeneverpoëzie, ook hedendaagse, nodigt ons uit om deze voor het voetlicht te brengen. Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd. Het programma spreekt dan ook bewust diverse groepen aan; van poëten tot kroegtijgers en scholieren,’ aldus directeur Diederik von Bönninghausen.

 Thema’s

In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.

Beeld: persbericht Nationaal Jenevermuseum Schiedam