Tentoonstellingen aanmelden

Structuur en intuïtie – Helma Veugen en Pantaleon Hajenius

ECI cultuurfabriek, Roermond

‘Structuur en intuïtie’ is een tentoonstelling van Helma Veugen en Pantaleon Hajenius. Wat bindt deze kunstenaars? Allereerst hun werk als docent bij de ECI cultuurfabriek te Roermond. De tweede reden is hun gezamenlijke passie voor het kleine en vaak ongeziene. Helma Veugen is de natuurmens. Haar uitgangspunt heeft ze jaren geleden gevonden in de Peel: een schamel boompje dat lijkt op de dividivi uit het Caraïbisch gebied dat zich als een scheve pluim stoïcijns in weer en wind staande houdt. Steeds keerde zij er naar terug om het te leren kennen. Ze gaf het aandacht en het boompje schonk haar ideeën en as- sociaties. In 2010 stierf de boom. Maar zijn wezen leeft voort in Helma. En nieuwe beelden volgen daar uit. Dat worden schilderijen, gemaakt in alle weersomstandigheden, in alle stemmingen van zowel het landschap als haarzelf. Geschilderd met impulsieve gebaren of juist subtiele lijnen en vlakken. Zij noemt ze Peelwerken. Helma lijkt op de oester die een zandkorrel gebruikt om paarlemoer op af te zetten.

Hajenius is de stadsmens. Hij wordt op zijn zwerftochten getriggerd door allerlei on- ooglijke rommel op asfalt en plavuizen. Langs de weg gezette kartonnen dozen worden ondergronden die heftig of teder worden bewerkt. Plastic afval, houtresten, papiertjes worden verzameld. In zijn werkruimte liggen ze her en der te wachten. Associaties geven een onverwacht signaal tot de aanval. Er wordt beschilderd, gelijmd, gekrast; esthetische gedachten worden weer destructief onderuitgehaald. Er wordt HERBOREN. Een werkstuk roept tijdens die metamorfose opeens: Genoeg! en geeft zichzelf een naam.

Bij alle twee de kunstenaars speelt, samen met hun liefde voor dat kleine en ongeziene, de intuïtie een grote rol. Daarbij overhandigt structuur de betekenis. Zonder dat is de wereld een chaos.

Beeld: Helma Veugen, ‘Peelwerk, schilderen op papier’, ECI cultuurfabriek

Van 17 mrt 20 18

t/m 8 apr 20 18