Tentoonstellingen aanmelden

Studies – Roman Moriceau

In4Art, Amsterdam

Roman Moriceau (1976) is een Franse kunstenaar uit Parijs. Hij is geïnteresseerd in de invloed van de mensheid op biodiversiteit en hoe we de natuur beheersen. Daarom observeert, analyseert en bekritiseert hij onze relatie met een individualistische, door de consument aangestuurde wereld.
In zijn werken vermengt hij disciplines en verlegt hij de grenzen van zijdedruk. Hij doet onderzoek en experimenteert met verschillende technieken; bacteriën, chemicaliën, rook, teer, koper… Daarnaast speelt hij met verschillende zintuigen. Het werk van Moriceau kenmerkt zich door de esthetische schoonheid, rust en harmonie. De werken passen bij de context van zijn onderzoek en geven een weergave van de schoonheid van de natuur. Tegelijkertijd speelt het in op het overlevingsvermogen van flora en fauna. Zijn werk is hybride, dynamisch en transformeerbaar, waardoor sommige werken over tijd veranderen. Hij verleidt de waarnemer om voorbij de eerste indruk te kijken. Als men zich daarvoor openstelt, ontstaan er onverwachte ontmoetingen. Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt. Overal zit een verhaal achter.

Centraal thema is: Hoe kunnen we de natuur in onze snel veranderende wereld behouden? Welke wijze bespelen natuur en de mensen elkaar? Moriceau helpt ons de natuur te beschouwen in zijn fragiele en kortstondige toestand, waardoor hij poëtisch en kostbaar is. Hij creëert een eigentijdse ‘memento mori’ en biedt ons een elixer aan.

Dit zal zijn eerste tentoonstelling in Nederland zijn. Het is getiteld ‘Studies’ en geeft inzicht in zijn onderzoeken en experimenteerproces. Hij ontwikkelt speciaal nieuwe werken op basis van technieken, die hij al een tijdje op de plank had liggen en nu kan uitvoeren.

Roman Moriceau (1976 – Frankrijk) woont en werkt in Parijs. Hij had de volgende solotentoonstellingen: Mono no Aware bij Archiraar Gallery (Brussel), Traumneustartversuch bij Naked Soul in Hamburg (D), In heaven everything is fine at the Derouillon gallery (Paris), Smog at Kunsthaus Jetesberg (Ger), Corrélation at the Musée des Beaux-Arts d’Angers (Fr), Roman Moriceau at the Maison Martin Margiela of Tokyo (Jp). Groepstentoonstellingen omvatten: Fluo Noir op BIP 2018 (Be), Forms follows information op de Biennale Internationale Design van Saint-Etienne (Fr), Salon Montrouge (Fr), Courtes joies bij de Jean-Baptiste Bouvet-studio in Berlijn (Duitsland). Het Museum van Angers publiceerde een catalogus van zijn werken.

Van 21 sep 20 18

t/m 30 sep 20 18