Ruim twintig jaar werken Erna Huppelschoten en Frans Ottink samen in het Amersfoortse atelier StudioZAND. Het is dus de hoogste tijd om even stil te staan en het mooiste werk in de schijnwerpers te zetten. In Museum Flehite wordt een grote collectie serviesgoed, kleine objecten, sieraden, teksten en foto’s samengebracht waar de kunstenaars de afgelopen 35 jaar aan werkten. De tentoonstelling De Schatkamer van StudioZAND is van zaterdag 31 augustus t/m zondag 10 november te zien in Museum Flehite in Amersfoort.

Historische binnenstad als inspiratiebron
De chronologische opstelling biedt een inkijk in de ontwikkeling van stijl, maar ook van interesses, inspiratiebronnen en de beta-achtergrond van beide kunstenaars. Uit de tentoonstelling blijkt een sterke hang naar geometrie en wetenschap. Geschiedenis speelt een rol ingegeven vanuit herinneringen, de historische binnenstad van Amersfoort speelt een rol in sommige werken.
Een andere belangrijke inspiratiebron is de natuur, het aardse leven, en de beleving van het traditionele boerenland.

Aandacht voor ambacht
De Schatkamer van StudioZAND is bij uitstek een tentoonstelling over ambacht. Zowel Erna als Frans hebben veel aandacht en gevoel voor het materiaal en het beheersen van techniek. Ambacht vormt de schakel tussen traditie en vernieuwing, tussen bekende materiaalbehandeling en experiment, tussen getreden paden en nieuwe wegen. Het ‘maken’ is immers een manier van ‘denken’. Nieuwe producten ontstaan door proeven met vorm, kleur, samenstelling, tekeningen, en tegelijkertijd groeit het idee of concept.

Eigenzinnig materiaal
Het werk van Frans Ottink kenmerkt zich door een veelal heldere, geometrische basis. Maar er is altijd oog voor detaillering, kleine ornamenten of tastbare fragiliteit. In eerste instantie ontwierp hij vooral functioneel serviesgoed voor serieproductie, aan het begin van zijn loopbaan was het doel het materiaal porselein grotendeels te beheersen. Gaandeweg kwamen ook de weerbarstigheid en eigenzinnigheid van het materiaal meer tot z’n recht. Tegenwoordig geeft hij zijn romantische ziel meer en meer ruimte.
De sieraden van Erna Huppelschoten zijn vaak uitgevoerd in metalen als zilver, aluminium, of koper. Ook wordt een combinatie met andere materialen, zoals porselein, gemaakt. Ze kennen altijd een verwijzing naar tradities en natuur. Zaaddozen, bloemvormen, groei en afsterven: het vormt een rode draad in al haar werk. Het verhaal dat ze vertellen is waardevoller dan enkel de verschijning of draagbaarheid.

Werk in uitvoering
In de tentoonstelling zijn ook enkele teksten en foto’s opgenomen. De foto’s geven een kleine inkijk in het atelier van de kunstenaars. De stellingen met mallen, de planken met proefjes en modellen, het zijn wonderlijke stillevens uit het alledaagse werk.

Beeld: Museum Flehite