Een stad in ontwikkeling
Met de manifestatie SuperWest besteedt het Van Eesteren Museum volop aandacht aan de grootschalige vernieuwingsoperatie die de afgelopen ruim 20 jaar heeft plaatsgevonden in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam; Amsterdam West en Nieuw-West. Sinds het jaar 2000 zijn in het gebied maar liefst 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Een enorme vernieuwingsoperatie die in omvang vergelijkbaar is met de bouw van de VINEX-wijk Leidsche Rijn in Utrecht, maar waarvan de omvang en impact redelijk onzichtbaar zijn gebleven. Wat heeft zich in omvang en impact precies voltrokken? En wat kunnen we hiervan leren nu een Masterplan Nieuw-West in de maak is?

Tentoonstelling
De tentoonstelling SuperWest in het Van Eesteren Museum geeft een dwarsdoorsnede van nieuwbouwprojecten die in de afgelopen twee decennia zijn gerealiseerd. Hij bevat foto’s en maquettes van prijswinnende gebouwen van onder meer de architectenbureaus Arons en Gelauff, BETA, DKV, Korteknie Stuhlmacher, Olaf Gipser, rudy uytenhaak + partners, VenhoevenCS, Studioninedots en Tangram. Elke 4-5 weken wordt de tentoonstelling aangevuld met nieuw materiaal, waaronder verhalen van bewoners van de vernieuwde buurten.

Activiteiten in de vernieuwde buurten
SuperWest strijkt ook neer in de vernieuwde buurten zelf: de Kolenkitbuurt, Laan van Spartaan, Staalmanpleinbuurt, Bakema- Dudokbuurten en stadscentrum Osdorpplein. Deze buurten zijn in de afgelopen 20 jaar sterk vernieuwd en veranderd. Welke bouwprojecten zijn (worden) er gerealiseerd? En hoe is het leven daar nu? Met gratis buitenexposities en audiotours en met wandelingen, fietstochten en gesprekken over de vernieuwing zet SuperWest deze buurten in de spotlight.