Tentoonstellingen aanmelden

Surinaamse school – Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

De tentoonstelling Surinaamse School toont werk van kunstenaars die in het begin van de 20e eeuw tot en met de jaren na de onafhankelijkheid van Suriname tot bloei kwamen. Te zien zijn schilderijen, werk op papier en documentatie.

Surinaamse School verkent verschillende artistieke posities die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de Surinaamse beeldende kunst. In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor kunstenaars die naast hun artistieke werk hebben bijgedragen aan de scholing van nieuwe generaties kunstenaars, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van kunstonderwijs in Paramaribo. Surinaamse School presenteert onder anderen werk van Erwin de Vries, Armand Baag en Nola Hatterman uit de collectie van het Stedelijk Museum.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Jessica de Abreu (antropoloog en medeoprichter The Black Archives), Claire van Els (curator Stedelijk Museum), Mitchell Esajas (antropoloog en medeoprichter New Urban Collective en The Black Archives), Bart Krieger (publicist en zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker), Carlien Lammers (medewerker inclusie Stedelijk Museum) en Ellen de Vries (publicist en zelfstandig onderzoeker).

Het project is op initiatief van Ellen de Vries tot stand gekomen en mede gebaseerd op haar onderzoek naar Nola Hatterman.

Beeld: Nola Hatterman, ‘arbeider’, 1939, olieverf op doek. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Van 12 dec 20 20

t/m 31 mei 20 21