Tentoonstellingen aanmelden

Sustainability Art

De VAK, Amstelveen

Sustainability Art in Kunst centrum Haarlem

Vanaf zaterdag 18 januari 2020 is in Kunst centrum Haarlem de tentoonstelling Sustainability Art #4 te zien. 16 Kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering zien. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.

De werken zijn zeer divers. De Amsterdamse kunstenaar en arts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt. ‘’Het gebruik van medicijnen is vaak niet duurzaam, ongebruikte medicijnen worden regelmatig teruggebracht bij de apotheek maar mogen niet hergebruikt worden’’. Voor haar Naar lucht happende gaper gebruikte Vucetic honderden medicijnen die zij heeft verzameld bij de huisartsenpost in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.
De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden waarbij ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. Jet Naftaniel-Joëls maakt van gebruikte koffie-cupjes sierlijke sieraden. Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt, En Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken zichtbaar blijven.

Deelnemende kunstenaars Sustainability Art #4
Paul Klimecki, Mary Kuiper, Marian Meerbeek, Alexx Meidam, Dana LaMonda, Jet Naftaniel-Joëls, Sunny Neeter, Vladimir Opara, Jos Out, Cees van Rutten, Neely Schaap, Astrid Stoffels, Ellen van Toor, Marijke Uittenbroek, Maja Vucetic en Annette van Waaijen.

Sustainability Art #4 is een reizende tentoonstelling. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en de Vereniging Amstelland Kunst. De curator van Sustainability Art #4 is Saskia Gras. De tentoonstelling was eerder te zien in de Pulchri Studio in Den Haag, het CBK in Amsterdam en de Technische Universiteit in Delft. Sustainability Art #4, met veel nieuw werk, is samengesteld door Marina Raymakers.

Openbare interviews Sustainability Art #4
In het kader van Sustainability Art #4 zijn er op de zaterdagen 8 februari en 29 februari interviews met onder andere de kunstenaars Maja Vucetic (8 feb) en Dana LaMonda (29 feb). De interviews zijn openbaar toegankelijk en starten om 15.00 uur.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

 

Van 18 jan 20 20

t/m 14 mrt 20 20