LOBBY – Between Green Deals and Ideals  is een fotografisch onderzoek van Suzanne Schols, ooit zelf lobbyist en nu fotograaf, om de zichtbaarheid en transparantie van de lobby-wereld te vergroten. Ze richtte haar blik specifiek op de Brusselse klimaatlobby en klopte aan bij een groot aantal organisaties die invloed willen uitoefenen op de Europese Green Deal waarvoor Frans Timmermans als Eurocommissaris de afgelopen jaren verantwoordelijk was. De plannen om van Europa het eerste klimaat neutrale continent van de wereld te maken, raken verschillende sectoren en de levens van 450 miljoen EU burgers.

Schols koos ervoor om de ontvangstruimtes, de zogenaamde lobby, van de organisaties te fotograferen. Lobby komt van het woord ‘lobia’ dat gang, portiek of hal betekent en in politieke zin van oorsprong verwijst naar een ruimte in het Britse Lagerhuis waar het publiek met parlementsleden kon spreken. Tegenwoordig wordt het vooral gezien als iets dat achter gesloten deuren plaatsvindt en juist voor het publiek verborgen blijft. Een beeld dat wordt bevestigd uit het feit dat het voor Schols niet altijd eenvoudig was toestemming te krijgen om in de Brusselse kantoren van de lobbyorganisaties te fotograferen.

Voor de selectie van de organisaties maakte zij gebruik van openbaar toegankelijke informatie uit het EU Transparantie Register. Op basis van het aantal ontmoetingen die organisaties in de afgelopen jaren met Frans Timmermans en zijn adviseurs hebben gehad selecteerde Schols uiteindelijk 122 organisaties.

Beeld: Suzanne Schols, Kantoor van Frans Timmermans, Uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal, 2023