Een bijzondere tentoonstelling over de vriendschap tussen Van Leeuwenhoek en Vermeer.
De Oude Kerk presenteert een fascinerende tentoonstelling over de mogelijke vriendschap tussen twee van Delfts beroemdste zonen: jeugdvrienden Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer, geboren in hetzelfde jaar (1632) en opgegroeid in dezelfde stad.
Op de plek waar beide mannen begraven liggen, komen hun werelden samen in een unieke tentoonstelling: ‘’t Had gekund: dialogen tussen Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer | What if…? Dialogues between Antoni van Leeuwenhoek and Johannes Vermeer’.
De tentoonstelling brengt tien ontmoetingen op bepalende momenten van deze grootheden op het gebied van kunst en wetenschap op speelse wijze tot leven door prachtige tekeningen van beeldend kunstenares Elisa Pesapane en teksten (in het Nederlands en Engels) van auteur Dirk van Delft.
Wat besprak Antoni van Leeuwenhoek bij het sterfbed van Johannes Vermeer? Hoe leidde hun uitje op het ijs tot het Gezicht op Delft?- ontmoetingen die laten zien hoe deze twee zeventiende-eeuwse meesters elkaar hadden kunnen inspireren.
Naast tekeningen en dialogen biedt de expositie historische context over het zeventiende-eeuwse Delft en is er aandacht voor de raakvlakken tussen deze twee bijzondere stadsgenoten.
Beiden verkenden en creëerden nieuwe werelden en maakten gebruik van optica in hun werk: Van Leeuwenhoek als microscopisch onderzoeker, Vermeer als schilder. Johannes speelde met licht, schaduw en kleur, en deed ontdekkingen die zijn schilderijen een unieke uitstraling geven. Antoni was ontdekkingsreiziger in de microwereld.
De tentoonstelling is onderdeel van het bijzondere ‘art meets science’-project van Dirk van Delft en Elisa Pesapane, waarin kunst en wetenschap de dialoog met elkaar aangaan.
Beeld: Campagnebeeld