Een van de vijf delen uit het werk Table scene, A Body of Water van beeldend kunstenaar Jemima de Jonge is onlangs toegevoegd aan de CODA collectie. Het werk van De Jonge is van 14 februari tot en met 12 mei te zien in de Van Reekum Galerij in CODA Museum.

In de video-installatie Table scene, A Body of Water van Jemima de Jonge (2001) zien we negen personages, allemaal gespeeld door De Jonge zelf, dineren aan een kartonnen tafel. Ze scheuren er stukken af en eten de tafel in hoog tempo op terwijl ze druk converseren. Er is niets aan de hand tot een van de Jemimas dreigt te stikken in het lichtbruine materiaal en de paniek toeslaat in dit curieuze tafelgezelschap. Vervreemdend, en tegelijkertijd is de wereld die De Jonge optrekt uit karton volstrekt overtuigend en fascinerend, mede vanwege haar oog voor detail en belichting. Haar werk dat van 14 februari tot en met 12 mei te zien is in de Van Reekumgalerij draait om het kantelmoment waarop gezelligheid en geborgenheid omslaan in angst en paniek. Het schurend ongemak en de relativerende humor die op dergelijke momenten naar boven komen, zijn terugkerende thema’s in het werk van De Jonge. Table scene, a Body of Water is van 14 februari tot en met 12 mei te zien in de Van Reekum Galerij in CODA Museum.

Jemima de Jonge studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) cum laude af met A Body of Water en won met dit werk bovendien drie prestigieuze prijzen (de Jan Roëde Prijs, de Ron Mandos Residency Award en de Heden Startprijs). In CODA Winkel is een diorama (speciale bouwplaat) te koop, geïnspireerd op het werk van De Jonge, waarmee je je eigen woonkamer op schaal kunt maken.

A Body of Water sluit naadloos aan op de deelcollectie kunst van en op papier en de aandacht die CODA schenkt aan kunst van en op papier en karton. Kunst van en op papier krijgt ook de hoofdrol in CODA Paper Art. Deze tweejaarlijkse tentoonstelling laat recent werk van kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland zien. De volgende editie van CODA Paper Art is gepland in 2025.

Beeld: Jemima de Jonge