Aan de Japanse kunstenaar Takanori Suzuki de eer om de grote zaal van Museum EICAS voor het allereerst in te richten. Het ‘nog-niet-affe’ EICAS geeft aan Suzuki de artistieke energie en vrijheid om met beperkte middelen van de zaal een dynamische geheel te maken. Suzuki, die het liefst vrij van bestaande technieken, concepten en materialen werkt, verkent de nog onafgewerkte ruimte door tijd, materialen, museale kaders en de stad Deventer met elkaar te verbinden. Een installatie die – naar verwachting – radicaal en speels tegelijk is. Te zien tot en met 29 januari.

In de vijf kleine zalen is werk te zien van zes kunstenaars. Van Rik Jager (1933-2017), wie actief was binnen de Informele kunstbeweging, zijn tekeningen te zien. Van Henk Peeters (1925-2013) is een verzameling ‘staarten’ bijeengebracht. Henk Peeters was in de jaren 60 medeoprichter van de Nederlandse Nul-beweging.

Dolf Verlinden (1960) toont onder meer de installatie ‘I LOVE YOU’. Dit kan zich op twee manieren voordoen: als stapeling of als uitgelegde rechthoek waarop dan een cirkel zichtbaar wordt. Koos Flinterman (1950), oud-student van Henk Peeters toont een selectie uit zijn ‘gaten’werk. Samen met schrijver/ dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas (1973) verzorgde Koos een bibliofiele uitgave. Ook van Barnas zijn werken te zien.

Albert Van Der Weide (1949), eveneens oud-student van Henk Peeters, toont werk dat het tegendeel is van abstract. Zijn werk nodigt uit tot discussie en ontmoeting.

Beeld: Museum EICAS