Tentoonstellingen aanmelden

Taking Stock

Framer Framed, Amsterdam

‘Taking Stock’ is een tentoonstelling die een blik werpt op het gelijknamige project, waarin de weerstand van culturele instituten in tijden van crisis centraal staat. Centraal in het project staat de sluiting en daaropvolgende transformatie in 2020 van de iconische Townhouse Gallery in Caïro.
Kunstenaars: Mariam Elnozahy, Wouter Osterholt, Elke Uitentuis

Begin vorig jaar organiseerde ‘Taking Stock’ een reeks interactieve stilleven tekensessies in de voormalige Townhouse Factory Space, waarbij de kunstgemeenschap van Caïro bijeen werd gebracht om objecten te tekenen die overbleven van de Townhouse Gallery, en na te denken over de sociale, economische en politieke situatie in het centrum van Caïro en de culturele scène in Egypte in het algemeen.

Een groot deel van het werk van de kunstenaars in het kader van dit project had affiniteit met een breder discours over institutionele kritiek en over onafhankelijke kunstinstellingen in het Midden-Oosten en daarbuiten. De intieme en informele gesprekken die gepaard gingen met deze tekensessies werden opgenomen, getranscribeerd, gecodeerd en verwerkt op de website.

De tentoonstelling bestaat uit een installatie die 130 tekeningen van de projectdeelnemers toont, en een projectie van de ‘Taking Stock’-website, die ook uitgebreid onderzoek naar het Townhouse bevat.

‘Taking Stock’ heeft licht geworpen op een reeks sociale, politieke en economische gebeurtenissen die de zeer kwetsbare situatie van het Townhouse hebben ondermijnd en uiteindelijk tot de val ervan hebben geleid. Aangezien kunstenaars en culturele instellingen over de hele wereld worstelen om het hoofd boven water te houden, voelde ‘Taking Stock’ de behoefte om in contact te komen met instituten die met een soortgelijke dreiging van sluiting worden geconfronteerd, en zal ‘Taking Stock’ drie  online bijeenkomsten met hen organiseren om hun krachten te bundelen en hun onderzoek naar het Townhouse te delen.

Deze zullen plaatsvinden tijdens de tentoonstelling in Framer Framed, en zo mogelijk nieuwe en duurzame manieren van organiseren bespreken die de overlevingskansen van de instellingen zouden kunnen vergroten. De deelnemers zullen vervolgens kritische analyses en voorstellen voor institutionele oplossingen schrijven over onderwerpen als economie, archivering, censuur, plaatsgebondenheid, globale positionering, transparantie en inclusiviteit. Deze zullen beschikbaar worden gesteld in de vorm van een online publicatie.

Van 19 jun 20 21

t/m 1 aug 20 21