Tentoonstellingen aanmelden

Tegen! 50 jaar demonstreren op en rond het Binnenhof

ProDemos, Den Haag

Met de fototentoonstelling ‘Tegen!’ brengt ProDemos 50 jaar demonstreren in beeld, gezien door de lens van persfotografen als Bert Verhoeff, Jos van Leeuwen en Roel Rozenburg, maar ook een keur aan jongere fotografen. De tentoonstelling bevat iconische foto’s van demonstraties op en rond het Binnenhof. Van recente protesten van boeren en klimaatjongeren via kruisraketten, abortus en onafhankelijkheid van Suriname tot het behoud van Radio Veronica begin jaren zeventig.

Aanzetten tot nadenken

De tentoonstelling brengt de kracht van demonstreren naar voren, maar zet ook aan tot nadenken. Voor welke thema’s ‘van toen’ gaan mensen nu nog de straat op? En voor welk onderwerp zou de bezoeker zelf afreizen naar Den Haag?

Demonstreren in Den Haag
Het Binnenhof is al eeuwenlang een plek waar het volk in opstand kwam, zoals tegen stadhouder Willem V in 1786. De laatste decennia is het echter rustiger geworden op het Binnenhof: uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid moesten de demonstraties verplaatst worden naar een ruimere cirkel om het Binnenhof heen. Sinds 1999 mogen grote groepen helemaal niet meer demonstreren op het Binnenhof. Dat gebeurt nu op het Malieveld, het Plein en rond de Hofvijver.
In de tentoonstelling komen ludieke acties, slimme leuzen en humor langs. Ook besteedt de tentoonstelling aandacht aan eenpersoonsdemonstraties.
Beeld: website ProDemos

Van 1 sep 20 20

t/m 31 dec 20 20