Tekenen GROOT, tussen natuur en cultuur is een wervelende tentoonstelling waarin werken van kunstenaars worden getoond die zich voornamelijk uiten in monumentale tekeningen, de grote tekening als fenomeen. De kijker wordt heen en weer geslingerd tussen zowel fysieke werken waarin het grote gebaar voelbaar wordt, als meer ingehouden werken waarin het kleinste detail belangrijk is. Daarnaast is in het werk van al de kunstenaars sprake van een zoeken hoe zij zich verhouden tot zowel natuur als cultuur. De deelnemende kunstenaars zijn Sigrid van Woudenberg, Tienke Zijlstra, Monica Aerden, Jeanne Rombouts, Bas Ketelaars en Geertrui van de Craats

In de tekeningen van Tienke Zijlstra en Jeanne Rombouts is meer sprake van een groter gebaar. De grenzen van de werken van Zijlstra worden bepaald door haar eigen fysieke bereik. In haar tekeningen met sponzen, gedrenkt in inkt en verf woekeren lobbige, vleselijke schijnbaar ontembare vormen waarin soms constructieve elementen laten zien dat de kunstenaar wel de regie houdt. In de tekeningen van Jeanne Rombouts bewegen en krioelen lijnen en vlekken van licht grijs tot diep zwart; landschappen, bodemprofielen figuren en torso’s vormen een organisch stelsel van natuurkrachten en oer-lichamen. Bas Ketelaars wandelt in de natuur en vertaalt deze ervaringen in grote fysiek maar wel heel beheerste en doorgewerkte tekeningen, soms zelfs door het papier heen. Hoe geef je de natuur weer, waar eindigt de cultuur en begint de natuur?
De tekeningen van Monica Aerden, Sigrid van Woudenberg en Geertrui van de Craats zijn meer gestructureerd en er is sprake van duidelijke figuratie. Ze nemen je daarbij ook nog mee in een vervreemdende wereld. De zorgvuldig met Siberisch krijt getekende menselijke figuren van Woudenberg ontspannen ‘zorgeloos’ in kunstmatige, bijna theatraal landschappen en zetten je op het verkeerde been. Het soms bijna abstracte landschap neemt de tekening over van de mens. Van Aerden maakt in haar tekeningen combinaties van figuren uit verschillende werelden en tijden, met daarop bijna schijnbaar terloops getekende mens- en dierfiguren. Een fabelachtige, middeleeuws aandoende wereld waarin zij haar fascinatie toont over het grote spel met mensen- dieren en dingenregels. De levensgrote en zeer gedetailleerd met potlood getekende paarden van Van de Craats zijn ingetogen en lijken zich niet bewust van de zilveren toevoegingen en aanhangsels die ze met of in zich meedragen. Het paard als motief als drager van de schurende relatie tussen mens en dier, om de artificiële wereld waarin wij leven te verbeelden.
Kortom een intrigerende expositie waarin de virtuoze techniek van de deelnemende tekenaars ieder op de eigen manier getoond wordt, gaat dat zien!!!!!

In de voorzaal van Pictura zijn kleinere werken en voorstudies van eerder genoemde kunstenaars te zien. Opening zaterdag 13 mei om 16.00u door Arno Kramer.

Deelnemers:
Sigrid van Woudenberg, Tienke Zijlstra, Monica Aerden, Jeanne Rombouts, Bas Ketelaars en Geertrui van de Craats

Curator: Geertrui van de Craats