De verrassende tekeningen die John Rabou maakte van de mythische figuur Daidalos voor het boek ‘De vlucht van Daidalos’ zijn tot en met zondag 30 oktober 2022 te zien in Speelgoedmuseum Op Stelten in Oosterhout.

De geniale uitvinder, beeldhouwer en architect Daidalos bedacht onder meer het beroemde labyrint van Knossos op Kreta. Maar hij ontwierp ook de vleugels waarmee zijn zoon Ikaros en hij het Griekse eiland ontvluchtten. Ikaros vloog in zijn overmoedigheid echter te dicht langs de zon, waardoor de was in zijn vleugels smolt en hij in zee stortte.

‘Daidalos’ betekent in het Nederlands ‘kunstig bewerkt’ en dat is precies wat het boek is, zowel in de teksten van schrijfster Imme Dros als in de beelden van John Rabou.

In de paginagrote portretten van Daidalos tekende John Rabou op de plek van de hersenen telkens de plannen en uitvindingen van de beroemde bouwmeester. De illustraties zijn realistisch en surrealistisch tegelijk en passen prachtig bij de vertellingen die deze bijzondere, maar misschien niet alom bekende mythische figuur volop in de schijnwerpers zet. De tekeningen, waarvan de originelen in Oosterhout te bewonderen zijn, laten zien wat je in het boek kunt lezen.

John Rabou, jarenlang hoftekenaar van kinderthemapark Land van Ooit in Drunen, maakte ook een aantal uitdagende spellen. Op deze tentoonstelling zijn daarvan ook het ontwerpproces én de definitieve uitvoeringen te zien.