Drag is overal. Denk aan het populaire tv-programma RuPaul’s Drag Race en Songfestival-winnaar Conchita Wurst. Maar het is zeker niet nieuw, al in Griekse tragedies werd er aan drag gedaan en op theatrale wijze de spot gedreven met stereotype genderrollen.
Ook voor beeldend kunstenaars is het een geliefd onderwerp. Hartjesdag, de van oorsprong Haarlemse feestdag waarop mannen als vrouwen verkleed gingen en andersom, is rond 1900 vaak geschilderd. Sommige kunstenaars deden zelf aan crossdressing of drag, of maakten portretten van mensen die door deze uitingsvormen zichzelf konden zijn. In de tentoonstelling vind je ook hedendaagse kunstwerken van onder andere Sin Wai Kin, Sarah Lucas, Gillian Wearing en Yamuna Forzani die breken met de verwachtingen en stereotypes van mannelijkheid en vrouwelijkheid.
In The Art of Drag brengt het Frans Hals Museum een selectie van de mooiste moderne en hedendaagse kunst. Kom kijken hoe kunstenaars hun liefde voor drag uiten op manieren die nog regelmatig op tegenstand stuiten. En vier met ons genderexpressie, de vrijheid om je te kleden en te zijn zoals jij bent.
Beeld: Ferdinand Erfmann, Danscafé,1928, Frans Hals Museum