Tentoonstellingen aanmelden

The Factory of Electric Dreams

Tetem, Enschede

De coronapandemie heeft de ontwikkelingen en toepassingen van AI en robotica versneld om ons als mens minder kwetsbaar en onze samenleving veerkrachtiger te maken. Maar verbeteren deze technologische innovaties onze gezondheid en ons welzijn ook? Is synthetisch leven de toekomst van de menselijke beschaving?

Kunstenaar en ontwerper Mary Ponomareva neemt het publiek met haar tentoonstelling The Factory of Electric Dreams mee in een wereld waarin een symbiose tussen mens en robot de nieuwe levensvorm is geworden. In The Factory of Electric Dreams is er in de buitenwereld geen gevaar meer voor de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam.

Door met behulp van de Life Enhancer-app met robots samen te werken en levenspunten te verdienen, kunnen we ook in tijden van pandemie ons voortbestaan waarborgen. Maar verbeteren technologieën als Artificial Intelligence en Augmented Reality onze gezondheid en ons welzijn ook? Welk effect hebben de opkomst van robotica en kunstmatige intelligentie op onze samenleving en wie heeft daar het meeste baat bij? Het publiek wordt uitgenodigd om aan de hand van vroegere en toekomstige samenlevingen nieuwe visies op de toekomst te creëren.

Mary Ponomareva is beeldend kunstenaar en ontwerper, gevestigd in Amsterdam. Zij gebruikt in haar werk Virtual Reality, Computer Generated Imagery, grafisch ontwerp en 3D-modeling als instrumenten om virtuele toekomstbeelden te creëren. Zij speculeert over – en bekritiseert – alternatieve realiteiten om reflectie op te roepen over toekomstige maatschappelijke en ethische implicaties van opkomende technologieën. De tentoonstelling The Factory of Electric Dreams reflecteert op de ethische implicaties van de zich snel ontwikkelende robottechnologieën en op existentiële vragen over wat het betekent om mens te zijn. De tentoonstelling is ontwikkeld binnen Tetem’s programmalijn Driving Technology, waarmee Tetem samen met kunstenaars en ontwerpers onderzoek doet naar de invloed van technologie op onze samenleving en de interactie tussen mens en machine.

Beeld: Mary Ponomareva – The Factory of Electric Dreams , commissioned by Tetem

Van 29 okt 20 20

t/m 7 mrt 20 21