Tentoonstellingen aanmelden

The Future is Female – Love Letters

CODA Museum, Apeldoorn

Tip van Museumtijdschrift:

In een kunstwereld die nog altijd grotendeels bestaat uit mannen, is de kunst van vrouwen vaak ondergewaardeerd, en dat is onterecht. Dat vond gasttentoonstellingsmaker Francis Boeske ook en dus maakte zij in cultuurhuis Coda Apeldoorn ‘The Future is Female – Love Letters’, aangevuld met persoonlijke teksten van Twan Janssen.
In deze tentoonstelling staat kunst met ‘zachte’, emotionele kenmerken centraal, oorspronkelijk gezien als inferieur, en zijn werken van uitsluitend vrouwen te zien. Dit criterium is allesbehalve een keurslijf, zoals blijkt uit de enorm diverse selectie. De 41 kunstenaars hebben compleet andere achtergronden, kenmerken zich door unieke creatieve stijlen en gebruiken verschillende materialen en technieken. Zo hangen er onder meer botanische foto’s van de negentiende-eeuwse Anna Atkins, minimalistische werken van de abstract-expressionist Agnes Martin en een levendig wandkleed van de hedendaagse kunstenaar Terri Friedman.
‘The Future is Female – Love Letters’ toont de veelzijdigheid van kunst van vrouwen, zonder dat hun vrouw-zijn als allesbepalende thematiek fungeert. Een mooie kans om een onbekendere kant van de kunstwereld te bewonderen.

Zaaloverzicht met op de achterste wand het weefwerk ‘Thank you, Aneurism’ (2018) van Terri Friedman.

Hebben we begrippen als powervrouw, feminist en lady boss in dit decennium nog nodig? Langzaamaan ontstaan nieuwe gewoontes en een modern(er) denkpatroon: anno 2020 groeit in de maatschappij op steeds meer vlakken het besef dat er een verschil is in waardering tussen mannen en vrouwen. Ook in de kunst is er nog veel te verbeteren, het aantal aankopen door musea en tentoonstellingen met werk van vrouwelijke kunstenaars blijft achter bij dat van mannelijke collega’s. CODA Museum brengt kunst gemaakt door vrouwen onder de aandacht met een accent op werken waarbij twijfel, emotie, een persoonlijke wereld en intuïtie een wezenlijk onderdeel uitmaken van het kunstwerk en daardoor traditioneel door de kunstgeschiedenis als ‘minder interessant’ zijn gezien.

Met The Future is Female – Love Letters toont CODA Museum werk van een indrukwekkende selectie van 41 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Met een grote diversiteit aan middel en materiaal: papier ontmoet textiel, van cyanotypie en schilderkunst tot video. CODA Museum brengt je de toekomst: met vrouwen die een verschil hebben gemaakt, van vroeger tot nu.

Beeld: Hannah Wool, Best in show

Van 8 mrt 20 20

t/m 13 sep 20 20